Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Αυτές τις ημέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σχέδιο νόμου για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» από την κ. Mπιρμπίλη Τίνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε σχέση λοιπόν με το εν λόγω νομοσχέδιο, παρουσιάζουμε κάποια συναφή βασικά θέματα, απαντούμε σε κάποιες πιθανές ερωτήσεις και τέλος κάνουμε κάποιες μικρές αναφορές σε παλαιότερες νομικές διατάξεις:

Ηλιακή Ενέργεια και Φωτοβολταϊκά συστήματα


Ηλιακή ενέργεια: Καθαρή, ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας από τον ήλιο. Διαθέσιμη στον καθένα χωρίς κόστος και πρακτικά ανεξάντλητη. Ειδικά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη αφού διαθέτει πολλές ώρες ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Διακρίνουμε δύο κατηγορίες συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας: Τα παθητικά και τα ενεργητικά φωτοβολταϊκά συστήματα. Εδώ επικεντρώνουμε κυρίως στα ενεργητικά συστήματα και ειδικότερα, στα φωτοβολταικα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να μετατραπεί η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη γη (κατά μέσο όρο 1000 watt ανά ώρα στο τ.μ.) σε ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιούνται τα φωτοβολταικα στοιχεία ή κυψέλες (PV cells). Η απόδοση για τα φωτοβολταικα στοιχεία του εμπορίου φθάνει σήμερα στο 5-15% ανάλογα με τον τύπο τους. Αυτό σημαίνει πως 1000 watt ηλιακής ενέργειας μετατρέπονται σε 50-150 watt ηλεκτρικής ανά ώρα σε κάθε τ.μ. με φωτοβολταικα στοιχεια.
Ο ήλιος μας παρέχει 1000 Watt ανά ώρα στο τετραγωνικό μέτρο! Η ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε όλη τη γη σε ΜΙΑ ώρα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη για όλο το έτος!
Πως μπορώ να εκμεταλλευτώ την ηλιακή ενέργεια με τα φωτοβολταϊκά;

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας απλά μικρά εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία με μέγεθος όσο ένα κινητό τηλέφωνο για να φορτίζουμε μια μπαταρία (ή το ίδιο το κινητό τηλέφωνο), έως το να εγκαταστήσουμε μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό μιας οικίας ή ακόμη και μιας ολόκληρης πόλης!

Με το νόμο 3468 του 2006 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά (ν. 3468/2006) έγινε πλέον συμφέρουσα και η επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (ή και από τον άνεμο με ανεμογεννητριες) για μεταπώληση στο δίκτυο της ΔΕΗ σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Μετά την 1η Ιουλίου 2009 δόθηκαν κίνητρα και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες στα σπίτια από ιδιώτες.

Μικρό κινητό σύστημα ηλιακής ενέργειας: Είναι ένα σύστημα με φωτοβολταικα, μικρό σε μέγεθος ώστε να μετακινείται εύκολα και να παρέχει ηλεκτρισμό όπου τον χρειαζόμαστε (π.χ. στο κάμπιγκ, σε περιοχές εκτός δικτύου, στον κήπο, στην οικία σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος κ.ο.κ.). Συνήθως απαιτούνται συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Αυτόνομο σύστημα ηλιακής ενέργειας: Αποτελείται από τα ίδια μέρη με το προηγούμενο αλλά είναι μεγαλύτερου μεγέθους και συνήθως εγκατεστημένο μόνιμα. Τροφοδοτεί τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό χώρων όπως εξοχικές κατοικίες, τροχόσπιτα, σκάφη, θερμοκήπια, αγροικίες, απομακρυσμένους σταθμούς (μετρήσεων, τηλεπικοινωνιών κ.α.), ακόμη και μόνιμες κατοικίες για απεξάρτηση από το βασικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Απαιτούνται κι εδώ συσσωρευτές.

Ένα αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να υποστηρίζεται και από μια ανεμογεννητρια. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ρεύματος ταυτόχρονα από φωτοβολταικα και από ανεμογεννητριες.

Διασυνδεδεμένο σύστημα: Είναι ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά αλλά με σύνδεση στο βασικό δίκτυο (π.χ. της ΔΕΗ). Σε αυτή την περίπτωση, ο αυτοπαραγωγός μπορεί να καταναλώσει (αν θέλει) μέρος της παραγωγής ηλεκτρισμού και να πωλήσει στη ΔΕΗ το υπόλοιπο, έναντι προσυμφωνημένης (και ιδιαίτερα ελκυστικής) τιμής, έχοντας κέρδος. Στο διασυνδεδεμένο σύστημα δεν απαιτούνται συσσωρευτές.

Τί απόδοση θα έχω αν επενδύσω στην ηλιακή ενέργεια;

Μπορείτε να κατεβάσετε το παρακάτω πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά πάρκα (iqsolarcalc.exe, μέγεθος 300ΚΒ σε μορφή zip), για να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς για το άν και κατά πόσο συμφέρει η επένδυση στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά, μετά το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταικα (ν. 3468/2006) και τον αναπτυξιακό νόμο.


Πρόγραμμα υπολογισμού επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά (300ΚΒ, zip).  (Εάν δεν έχετε το πρόγραμμα Winzip για να αποσυμπιέσετε το παραπάνω πρόγραμμα, μπορείτε να το κατεβάσετε ασυμπίεστο  κάνοντας κλικ εδώ.)

1 σχόλιο: