Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Οι ΑΡΕΤΕΣ και η Ανάπτυξη

_ Μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού, επανερχόμαστε στο καίριο πρόβλημα των καιρών μας που είναι η Ανάπτυξη. Έχουμε καταλήξει πως η ανάπτυξη είναι ένας μονόδρομος αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κρίση που καταδυναστεύει την Πατρίδα μας. Επειδή όμως θέλουμε  μια ανάπτυξη πραγματική που  να μην  αφορά  τους ολίγους αλλά  τους πολλούς, βρισκόμαστε στην αναγκαιότητα να εξετάσουμε από κοντά τις έννοιες της  Αρετής.
- Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Έθνους που επιδιώκει την ανάπτυξη είναι η αρχαιοελληνική Αρετή της Σωφροσύνης... Η Σωφροσύνη, στηρίζεται επάνω στην εγκράτεια όσον αφορά τις εγωιστικές επιθυμίες, όπως η φιλαργυρία, η κτητικότητα, η κενοδοξία, η γαστριμαργία, η λαγνεία κλπ. 
- Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η Αρετή της Δικαιοσύνης. Όταν ένα έθνος αποτελείται από πολίτες Σώφρονες, από πολίτες που έχουν την ικανότητα να επιβάλλουν χαλινό στις επιθυμίες τους, τότε προβάλλει η δυνατότητα για ανάπτυξη της Δικαιοσύνης που σημαίνει εντιμότητα, αξιοκρατία, ανιδιοτέλεια και προβολή του συμφέροντος της Πατρίδας πάνω  από  το συμφέρον  του Εγώ.  Η Δικαιοσύνη επομένως περιέχει μέσα της και το στοιχείο της θυσίας του εγώ, σύμφωνα με το απόφθεγμα "Ηττώ υπό Δικαίου",  δηλαδή να  δέχεσαι  πάντα την ήττα  από κάποιον  που είναι δικαιότερος από εσέ.
- Το τρίτο  χαρακτηριστικό είναι η Αρετή της Φρόνησης, μιας λογικής δηλαδή που εμπνέεται και οργανώνει τα σχέδιά της μακροπρόθεσμα και ιεραρχημένα, αλλά προπάντων με δίκαιο, τρόπο. 
- Το τέταρτο και τελευταίο είναι η Αρετή της Ανδρείας, δηλαδή ο προσωπικός κοινωνικός αγώνας για την επικράτηση του Δικαίου σε όλες τις φάσεις της κοινωνικής και εργασιακής μας ζωής. 
- Όσον αφορά την Δημοκρατία, αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Δεν υπάρχει κοινωνική Αρετή χωρίς Δημοκρατία, ούτε Δημοκρατία χωρίς την Αρετή.. Επομένως ο λόγος που δεν έχουμε πραγματική, ουσιαστική Δημοκρατία είναι ότι ακόμα δεν έχουμε κατακτήσει την Αρετή. Για τον ίδιο λόγο ακριβώς δεν μπορούμε να πετύχουμε την Ανάπτυξη. 
- Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να αναζητήσουμε μέσα μας πρωταρχικά την Αρετή... Και όλα τα υπόλοιπα (η Δημοκρατία, η Αξιοκρατία, η Ανάπτυξη) θα ακολουθήσουν... 
- Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου