Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΙΟΚ



Τη ματαίωση του σχεδίου κατασκευής του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί δικαστική απόφαση κατά της προσφοράς της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport για την υλοποίηση του έργου. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Τουρκίας (Tetas), η οποία είχε αναλάβει το πρόγραμμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τη διεύθυνση του οργανισμού, χωρίς να διευκρινίζει τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. (Στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα αναφέρεται ότι η Tetas είναι ελεύθερη να ματαιώσει το πρόγραμμα).

Μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport ήταν η μοναδική υποψήφια για την κατασκευή του σταθμού, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου. Προ ημερών τουρκικό δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση κατά της τιμολόγησης και της προτεινόμενης τοποθεσίας για την υλοποίηση του έργου.

Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου