Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

- Αντίγραφο της  πρότασης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  περί νομοσχεδίου προστασίας των δασών, το οποίο εστάλη ηλεκτρονικά την 28η Οκτωβρίου, στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη:

"Αγαπητή κα Μπιρμπίλη, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για ανοιχτή διακυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε και συγχαίρουμε συνολικά την Κυβέρνηση για την προκείμενη καινοτομία σας. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών, θα θέλαμε επί του παρόντος να θίξουμε απλώς το θέμα της αναδασώσεως.

Δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε υποστεί μάρτυρες πάμπολλων περιστατικών, κατά τα οποία, κονδύλια προορισμένα για την πευκοφύτευση, κατεσπαταλήθησαν και καταεληστεύθησαν από διάφορους επιτήδειους φορείς του δημοσίου.

Μια παράπλευρη παράμετρος του θέματος, είναι η δυσκολία της πευκοφυτεύσεως που απαιτεί βαθύ σκάψιμο για την τοποθέτηση του δενδρυλίου και συχνό πότισμα – άρα μεγάλη φροντίδα και σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Βεβαίως το πεύκο είναι βασικότατο και χρησιμότατο δένδρο και σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Υπαίθρου – όμως ας μην ξεχνάμε ότι αντιπροσθέτως είναι ιδιαίτερα εύλεκτο …

Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση δενδροφυτεύσεως που αφορά την Βελανιδιά. Η βελανιδιά φυτεύεται τώρα, το φθινόπωρο, και δεν απαιτεί παρά το άνοιγμα ενός μικρού λάκου 10 εκατοστών. Βάζουμε το βελανίδι στο λακουβάκι, σκεπάζουμε το χώμα και φύγαμε. Ούτε επιπλέον φροντίδα, ούτε πότισμα, ούτε τίποτε … Το βελανίδι θα φυτρώσει, θα αναπτυχθεί και θα γίνει Βελανιδιά. Σημειωτέον ότι από τα βελανίδια μπορεί να παραχθεί άλευρο εφάμιλης θρεπτικής αξίας με εκείνη του σίτου !!! Επίσης το ξύλο της βελανιδιάς θεωρείται από τα καλλίτερα στην επιπλοποιία. Και ένα ακόμη βασικότερο: η βελανιδιά ως δένδρο, πολύ δύσκολα καίγεται …

Ελπίζοντας η μικρή παραίνεσή μας να αποδώσει καρπούς (βελανιδιάς),
πάντα στην διάθεσή σας για περισσότερη ειδική βοήθεια
και υποστήριξη"

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ – Καποδιστρίου 28 & Πατησίων – Ομόνοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου